در آنچه به عنوان عصر طلایی محتوا توصیف شده است، تنوع به وفور وجود دارد. ساختن و لذت بردن از محتوا با سایت هایی مانند یوتیوب، فیس بوک، اینستاگرام و تیک تاک آسان تر از همیشه است. اینترنت مجموعهای از محتوا را ایجاد کرده است که هر ثانیه دائماً با افزودههای جدید در حال تکان خوردن است.
با وجود چنین شرایطی، گفته می شود که سرانه خواندن کتاب، کاهش یافته است. طبق گزارش آماری، تعداد خوانندگان کتاب به طور مداوم در حال کاهش است و هر سال زمان کمتری برای مطالعه اختصاص داده می شود.
تاثیرات کووید 19 بر سرانه مطالعه کتاب
در حالی که همیشه صحبت از کاهش خوانندگان وجود دارد، بیشتر آن بر اساس آمار ایالات متحده است. قبل از کووید، در سال 2018، اروپایی ها، میزان بیشتری برای کتاب و مجلات هزینه می کردند. در آفریقا، خوانندگان کتاب از تلفن های خود برای مطالعه استفاده می کردند و چهار میلیون ساعت وقت صرف کردند و نسبت به سال قبل 32 درصد افزایش قابل توجهی را نشان دادند.
همه گیری کووید-19 در دو سال گذشته مطالعه بیشتری را ایجاد کرده است. امسال، آمریکایی ها نزدیک به 25 درصد بیشتر از سال قبل مطالعه کردند. چین با 36 درصد بالاترین درصد مطالعه روزانه کتاب را دارد. طبق گزارشها، اروپاییها هر روز بیش از یک ساعت را صرف مطالعه کردهاند. فروش کتاب های الکترونیکی همیشه بیشتر از کتاب های چاپی بود. فروش آن در سال جاری به شدت کاهش یافته است.
همانطور که می دانید، بهترین کار در اوقات فراغت خواندن کتاب است و کتابهای روانشناسی و رمان نیز از پرطرفدارترین کتاب بین مردم هستند. انتشارات در دانش به عنوان ناشر کتابهای رمان و روانشناسی، مرجعی معتبر برای خرید کتاب می باشد.
سرانه مطالعه کتاب در ایران
طبق گفتههای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خرداد سال 1401، 43.5 درصد مردم کتاب میخوانند و میزان مطالعۀ روزانه 30 دقیقه است که التبه این آمار بدون در نظر گرفتن کتابهای آموزشی و ادعیه است.
اهل مطالعه بودن فرد و یا یک خانواده، به معنی میزان «سرانه مطالعه» نیست. عامترین تعریف از سرانه مطالعه، میانگین مدتزمان مطالعه یک فرد در یک شبانهروز است. در مورد سرانه مطالعه، آمار 32 دقیقه در شبانهروز در میان «افراد اهل مطالعه» صادق است. در سال 1398، طبق پیمایش موج سوم مصرف کالاهای فرهنگی، میانگین مطالعه کتاب (غیردرسی) در جمعیت نمونه، حدود 13 دقیقه در شبانهروز بوده است اما میانگین سرانۀ مطالعه کتاب (غیردرسی) در میان جمعیت اهل مطالعه (در میان 46.6 درصد جامعه)، حدود 32 دقیقه در شبانهروز بوده است. بنابراین آمار مورد اشاره در مورد سرانۀ مطالعه «افراد اهل مطالعه» در جامعه صادق است و نه همه افراد جامعه.
بیشترین میزان مطالعه در سنین مختلف
در گذشته، زنان تقریباً دو برابر مردان کتاب میخواندند، اما امروزه در بین بانوان نیز کاهش مطالعه قابل مشاهده است و درصد مشابی با مردان دارند. افراد مسن به طور سنتی بسیار بیشتر از بزرگسالان جوان مطالعه می کردند، اما این تفاوت از بین رفته است، به طوری که زنان و مردان 55 ساله و بالاتر از میانگین 16.7 کتاب در سال به 12 کتاب کاهش یافته است. بین سالهای 2002 تا 2016، نزدیک به نیمی از فارغالتحصیلان دانشگاهی (48%) بیش از 10 کتاب در سال مطالعه میکنند. سال گذشته 35 درصد از فارغ التحصیلان دانشگاهی بیش از 10 کتاب خوانده اند.
به طور مشابه، درصد افراد مسنتر که بیش از 10 کتاب میخوانند از 34 درصد به 24 درصد کاهش یافته است، در حالی که درصد زنانی که بسیاری از کتابها را مطالعه میکنند از 41 درصد به 32 درصد کاهش یافته است.
با وجود این دادهها، همچنان مشخص نیست که آیا کاهش خوانندگان کتاب به دلیل عدم علاقه به کتاب، کمبود زمان برای خواندن کتاب، یا شاید اختلالات مرتبط با COVID-19 در فعالیتهای سبک زندگی یا دسترسی به کتاب اتفاق میافتد. همچنین در این مرحله مشخص نیست که آیا کاهش کتابخوانی تغییری موقتی است یا در بلندمدت نیز ادامهدار خواهد بود.